Even voorstellen

Ik ben Anja Muilwijk. Ik ben getrouwd met Eric en heb twee kinderen Nick (1991) en Joan (1999) Als je thuis werkt als gastouder doe je dit niet alleen, het hele gezin draait hierin mee. Prachtig om te zien hoe de wisselwerking is tussen “de kleintjes” en mijn eigen kinderen. Sinds 2009 heb ik een stagiaire: Liselotte. Ze heeft het erg naar haar zin en de kinderen zijn dol op haar. In 1995 heb ik mijn baan opgezegd om iets heel anders te gaan doen. Als hulpleidster op de peuterspeelzaal was ik al enthousiast gemaakt om met jonge kinderen te werken. Mijn zoon ging naar de basisschool en ik ging terug in de schoolbanken om de opleiding kinderopvang te gaan doen. Na het behalen van mijn diploma zijn we met het gezin verhuisd naar Koudekerke. Na mijn opleiding heb ik als gastouder thuis gewerkt, op een kinderdagverblijf en bij een peuterspeelzaal. Ook heb ik een aantal jaar gewerkt bij mensen met mogelijkheden (een beperking). Sinds 2007 gestopt met werken voor een baas en gestart als zelfstandige gastouder, aangesloten bij kinderopvang het Biggetje. Ik ben in het bezit van het diploma EHBO voor kinderen en ga ieder jaar op herhalingscursus. Dit is een nieuwe eis voor officiële gastouders. Ook sta ik ingeschreven in het Landelijk register kinderopvang. Dit is verplicht, zodat de ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de belastingdienst. 

Werken met kinderen

Op de maandag/dinsdag en donderdag komen er kinderen bij ons thuis op de opvang. Opvang op woensdag en vrijdag is eventueel ook mogelijk. Het geeft een goed gevoel om deze kinderen een veilige plek aan te bieden waar ze  zich prettig voelen en zich kunnen ontwikkelen. Respect voor de natuur en de mens is voor ons heel belangrijk. We proberen zoveel mogelijk milieu bewuste voeding te eten/drinken. Er wordt gebruikt gemaakt van veel biologische producten en weinig toegevoegde suikers. Ook bij aanschaffen van het speelgoed/ knutselmateriaal/schoonmaakmiddelen/scheiden van afval kijken we hoe we dit zo duurzaam mogelijk kunnen doen. De opvang is in huiselijke kring, er zijn vaste rituelen die steeds terugkomen. Bv. In de ochtend, als we aan tafel fruit eten, laten we een kaarsje branden zodat voor de kinderen duidelijk is: zolang het kaarsje brandt, blijven we aan tafel. Tijdens de eet/drinkmomenten in de ochtend zingen we liedjes en lezen we een boekje. Er is voldoende ruimte en speelgoed voor de vrij spel momenten.
Met de kinderen aan de slag met klei, verf of iets anders wordt ook regelmatig gedaan. Deze activiteiten gaan heel spelenderwijs. Het doel is om ze te laten kennismaken met de materialen en mogelijkheden. Ik vind het super om te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Doe dan regelmatig andere activiteiten die aansluiten bij hun ontwikkeling. Voor de kinderen die overdag slapen en moe geworden zijn van alle indrukken, heb ik een juniorbed en ledikantjes om lekker in te slapen. Kinderstoelen, een box en kinderwagens zijn ook aanwezig, zodat u dat niet hoeft mee te brengen.


Naar buiten

Zelf ben ik een echt buiten mens. Voor de ontwikkeling van de kinderen is het ook heel goed om regelmatig buiten te zijn. We proberen dan ook om iedere dag een aantal keer naar buiten te gaan. Dit kan zijn om te wandelen. Lekker op onderzoek in de natuur, op zoek naar bv wormen, mieren en bloemen. De vogels die het heel gezellig vinden om bij ons op bezoek te komen brood geven. Het eten geven aan de konijnen is ook een vast ritueel. Er is een afgesloten kindvriendelijke tuin. De hele kleintjes kunnen bij mooi weer in de box of lekker buiten slapen in een campingbedje. Er is verschillend rijdend speelmateriaal, fietsjes, loopauto’s, steppen. Ook is er een trampoline met veiligheidsnet waar de kinderen veilig op kunnen springen. Met de zandbak waaraan de kinderen kunnen staan, wordt door jong en oud veel gespeeld. In de tuin zijn enkele aanpassingen gemaakt, zodat de kinderen in aanraking komen met verschillende soorten materiaal, zoals steentjes waarmee ze kunnen spelen, schelpenpadje heerlijk op blote voeten en stukken boomstam om op te klimmen. Als het warm weer is, is water een activiteit waar de kinderen zich heerlijk mee kunnen verkoelen. Lekker aan de watertafel kliederen met bakjes water/bootjes of rennen door de waterspuit. Sinds dit jaar (2013) hebben we een moestuin in de buurt. Hier lopen we regelmatig naartoe en kunnen de kinderen zien/ruiken/proeven van wat daar groeit.

AnjaWoonplaats:
Koudekerke

E-mail:
anja@gastouderbureauzeeland.nl
Telefoon:
0118 552 809
Website: