Even voorstellen

Ik ben Anja Muilwijk. Ik ben getrouwd met Eric en heb twee kinderen Nick (1991) en Joan (1999). In 1995 heb ik mijn baan opgezegd om iets heel anders te gaan doen. Als hulpleidster op de peuterspeelzaal was ik al enthousiast gemaakt om met jonge kinderen te werken. Mijn zoon ging naar de basisschool en ik ging terug in de schoolbanken om de opleiding kinderopvang te gaan doen. Na het behalen van mijn diploma zijn we met het gezin verhuisd naar Koudekerke. Na mijn opleiding heb ik als gastouder thuis gewerkt, op een kinderdagverblijf en bij een peuterspeelzaal. Ook heb ik een aantal jaar gewerkt bij mensen met mogelijkheden (een beperking). Sinds 2007 gestopt met werken voor een baas en gestart als zelfstandige gastouder, aangesloten bij kinderopvang het Biggetje (=de oude naam van Gastouderbureau Zeeland). Ik ben in het bezit van het diploma EHBO voor kinderen en ga ieder jaar op herhalingscursus. Dit is een nieuwe eis voor officiële gastouders. Ook sta ik ingeschreven in het Landelijk register kinderopvang. Dit is verplicht, zodat de ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de belastingdienst.  

Werken met kinderen

Op de dinsdag/woensdag en donderdag komen er kinderen bij ons thuis in de opvang. Het geeft een goed gevoel om deze kinderen een veilige plek aan te bieden waar ze zich prettig voelen en zich kunnen ontwikkelen. Respect voor de natuur en de mens is voor ons heel belangrijk. We proberen zoveel mogelijk milieubewuste voeding te eten/drinken. Er wordt gebruikt gemaakt van veel biologische producten en weinig toegevoegde suikers. Ook bij aanschaffen van het speelgoed/ knutselmateriaal/schoonmaakmiddelen/scheiden van afval kijken we hoe we dit zo duurzaam mogelijk kunnen doen. De opvang is in huiselijke kring, er zijn vaste rituelen die steeds terugkomen. Zoals tijdens de eet/drinkmomenten in de ochtend zingen we liedjes en lezen we een boekje. Er is voldoende ruimte en speelgoed voor de vrij spel momenten.
Met de kinderen aan de slag met klei, verf of iets anders wordt ook regelmatig gedaan. Deze activiteiten gaan heel spelenderwijs. Het doel is om ze te laten kennismaken met de materialen en mogelijkheden. Ik vind het super om te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Doe dan regelmatig andere activiteiten die aansluiten bij hun ontwikkeling. Voor de kinderen die overdag slapen en moe geworden zijn van alle indrukken, heb ik ledikantjes om lekker in te slapen. Kinderstoelen, een box en kinderwagens zijn ook aanwezig, zodat u dat niet hoeft mee te brengen.


Naar buiten

Zelf ben ik een echt buiten mens. Voor de ontwikkeling van de kinderen is het ook heel goed om regelmatig buiten te zijn. We proberen dan ook om iedere dag naar buiten te gaan. Dit kan zijn om in de tuin op onderzoek, op zoek naar bv wormen, mieren en bloemen. De vogels die het heel gezellig vinden om bij ons op bezoek te komen brood geven.
Er is een afgesloten kindvriendelijke tuin. De hele kleintjes kunnen bij mooi weer lekker buiten slapen. Er is verschillend rijdend speelmateriaal en een zandtafel. Als het warm weer is, is water een activiteit waar de kinderen zich heerlijk mee kunnen verkoelen. Lekker aan de watertafel kliederen met bakjes water/bootjes.
Ook hebben we verschillende fruitstruiken in de tuin waar we samen met de kinderen van smullen.

AnjaWoonplaats:
Koudekerke

E-mail:
anja@gastouderbureauzeeland.nl
Telefoon:
06 15 14 01 59
Website: